Grosvenor Street

  • Location: Manchester
  • Programme: 2007
  • Client: SAS Properties
  • Contract Value: £1.8m

The existing building on Grosvenor Street was an Edwardian brick warehouse sitting alongside council slab blocks close to the Mancunian Way ring road to the north. The client was keen to extend the building upwards, to provide accommodation for students.

By considering the square geometry of the existing floorplate, Arca arrived at a solution to ‘complete the cube’ with a simple square-edged extension. This two-storey block followed the structural grid of the existing building, whilst adopting a lighter, more transparent facade treatment. Adjustable dull gold anodised aluminium louvres sit in front of a glazed elevation, with modular shower units derived from the facade grid dividing the accommodation.

At night, the new extension was conceived to be a ‘beacon’ set at the same level as the elevated motorway.