Springfield Lane

  • Location: Salford UK
  • Programme: 2003
  • Client: Urban Splash
  • Contract Value: £32m

The competition for Springfield Lane proposed the creation of a new low-profile skyline. The flowing line of the landscape up and over the flats was inspired by rockfolds and natural forms, giving a spatial continuity to the site. The concept was developed from an interest in the possibilities of enclosing form with surface rather than walls and roofs.

The accommodation on the site consisted of 300 apartments, with car parking under a podium extending from Springfield Lane to the river. Arranged in four fingers, the apartments radiate from a more conventional street block. In addition to the new homes was the provision of retail, leisure and office space on the street frontage and the river edge, and an improved river walk to enable residents to walk to the nearby Manchester city centre.