Tate Liverpool

  • Location: Liverpool UK
  • Programme: 2006-2007
  • Client: Tate
  • Contract Value: £750 000

Twenty years on from the conversion of Hartley’s Albert Dock Warehouse in Liverpool, the internal organisation of James Stirling’s work was under review. Arca were invited to submit proposals in a limited competition which would enable the gallery to better handle ticketing, education parties, and special events.

Arca’s scheme proposed a structured communication of the gallery’s offering to people – shifting light patterns visible from across the dock (the ‘lightgate’), simple bold displays of the gallery layout, and a re-orientated reception area with a dramatic new desk unit. Educational areas were overlapped with hospitality suites to increase flexibility and allow maximum usage.